Emeritný biskup Kočiš v Prešove oslávil 60 rokov kňazstva

03.01.2011 Prešov

Prešov 3. januára (TASR) – Emeritný gréckokatolícky pomocný pražský biskup Ján Eugen Kočiš v nedeľu (2.1. ) v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove oslávil 60. výročie svojej kňazskej vysviacky.
Riaditeľ Arcibiskupského úradu Gréckokatolíckej cirkvi v Prešove Ľubomír Petrík informoval TASR, že vladyka Kočiš si toto kňazské jubileum pripomenul spolu s prešovským arcibiskupom a metropolitom Jánom Babjakom, pražským apoštolským exarchom Ladislavom Hučkom, ďalšími kňazmi a veriacimi. Archijerejskej svätej liturgii predsedal arcibiskup Babjak a homíliu predniesol vladyka Ladislav Hučko.
\"Veríme v živého osobného Boha, naša viera je osobná. K nášmu obráteniu nestačí kniha, z ktorej sa niečo naučíme, ale osobné ohlasovanie evanjelia a jeho prijatie zo strany každého z nás. Otec biskup Kočiš bol vždy verný Bohu, Cirkvi, Svätému Otcovi, o čom neustále vydáva svedectvo. Nikdy nezaváhal, \" povedal pred veriacimi Hučko. Prešovský arcibiskup a metropolita Babjak konštatoval, že vladyka Ján Eugen bol vždy k dispozícii Božiemu ľudu, chodil po farnostiach, kde im nezištne pomáhal.
Jubilujúci emeritný biskup počas bohoslužby poďakoval Bohu za dar kňazstva a spomínal aj na dramatické okolnosti jeho tajnej kňazskej vysviacky, ktorú prijal 1. januára 1951 v nemocničnej kaplnke v Rožňave z rúk rožňavského biskupa Róberta Pobožného.
Ján Eugen Kočiš sa narodil 25. júna 1926 v Pozdišovciach. Kňazskú vysviacku prijal tajne počas dovolenky z tábora pomocného technického práporu. Po tom, ako ho v decembri 1953 prepustili do civilu, pracoval v pekárni vo Vranove nad Topľou, pričom sa stále venoval pomoci veriacim. Neskôr bol odsúdený na tri roky väzenia, stratu občianskych práv a navyše mal päť rokov zakázaný pobyt na východnom Slovensku.
Po prepustení z väzenia Kočiš až do roku 1968 pracoval v závode Plynostav v Pardubiciach. Vo voľných dňoch cestoval na Slovensko, kde vypomáhal v mnohých farnostiach. Neskôr niekoľko mesiacov bol osobným sekretárom blahoslaveného biskupa Vasiľa Hopka v Oseku a potom vyše 20 rokov pôsobil na Gréckokatolíckom ordinariáte v Prešove. Po Nežnej revolúcii spravoval farnosť v Ďurďoši a v roku 1993 po zriadení Pražského apoštolského exarchátu sa stal jeho riaditeľom a neskôr generálnym vikárom. Za biskupa bol vysvätený 15. mája 2004.
 

Vyberte región

mark